Carnetul ATA eliberat de Camera de Comerț și Industrie

Camera de Comerț și Industire a Republicii Moldova (CCI) în vederea susținerii producătorilor autohtoni și facilitării comerțului transfrontalier, are plăcerea de a Vă informa despre oportunitatea și beneficiile utilizării documentului internațional vamal Carnetul ATA (Admission Temporaire/Temporary Admission).

Sistemul ATA este implementat în Republica Moldova conform Convenției privind admiterea temporară, adoptată la Istanbul, la 26 iunie 1990, iar CCI este unica organizație națională emitentă și garantă, a Carnetelor ATA, afiliată la lanțul internațional gestionat de Camera de Comerț Internațională (Intemational Chamber of Commerce).

Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document vamal internațional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.

  • Carnetul ATA este un instrument de promovare a produselor și dezvoltării afacerii.

Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile care participă la expoziții, târguri, Conferințe, precum și de către colective teatrale, oamenii de artă, muzicieni și artiști, sportivi, profesioniști din varii domenii, care pot circula liber cu bunurile destinate expozițiilor, sau cu echipamentul său profesional, instrumente muzicale, operele de artă sau produsele sale, spre/prin peste 75 de state, care fac parte din Sistemul ATA.

  • Carnetul ATA este soluția cea mai simplă pentru a traversa frontierele rapid, simplu și fără costuri suplimentare.

Deținerea Carnetului ATA scutește de necesitatea solicitării autorizației de la organul vamal, perfectării declarației vamale și constituirii unei garanții financiare pentru asigurarea achitării taxelor și impozitelor vamale. Autoritatea vamală din Republica Moldova dar și din cele peste 75 de țări membre ale sistemului ATA, inclusiv Statele membre ale Uniunii Europene, acceptă Carnetul ATA și permit traversarea frontierei fără documente și formalități suplimentare.

  • Din 2018 CCI a simplificat procedura de eliberare a Carnetelor ATA pentru exportul temporar de bunuri

De la începutul anului 2018, procedura de obținere a Carnetului ATA a devenit mai simplă și accesibilă prin adoptarea de către CCI a noului Regulament (Monitorul Oficial din 29 decembrie 2017 , nr. 451-463).

Datorită simplificărilor, Carnetul ATA a devenit accesibil mai multor persoane, iar procedura de solicitare a acestuia a devenit mai simplă. Formularul cererii de solicitare a Carnetului ATA, poate fi descărcat de pe pagina web a CCI www.chamber.md și transmis în format electronic. Totodată, sa redus numărului de acte prezentate în suportul acestei cereri. Concomitent au fost prevăzute mai multe forme de garanție și reglementate procedurile în caz de schimbare a destinației bunurilor, ceea ce va permite valorificarea oportunităților Carnetului ATA în beneficiul titularului acestui document.

  • Contacte

În cazul în care planificați să mergeți la o expoziție internațională, misiune de afaceri sau evenimente culturale sau sportive – utilizați Cametul ATA. Pentru detalii Vă rugăm să accesați pagina web www.chamber.md rubrica servicii sau să ne contactați la nr. de tel. + 373 22 23-87-83, 23-88-60 sau e-mail [email protected],chamber.md.

Redacţia site-ului YP.MD
[email protected]
+373-22-737794
Varo-Inform
Cerere de amplasare a publicităţii

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 16.6631
EUR 1 19.3301
RON 1 4.1508
RUB 1 0.2622

Meteo (Chisinau)

Sat, 21/07
26 °C
756mm
NW, 5.1m/s